top of page

B i o g r a f i a

Claudio Gabriel Sanna

L’Alguer, Sardenya, 1957, és cantautor i compositor.

Ha fet estudis musicals a l'Istitut Verdi de l’Alguer, aprofundint l’estudi de la veu i de la guiterra.

Al 1981 escomença l’activitat artistica, formant l'associació musical Càlic, grup historic de la música sardo-catalana, en el qual sigarà director artistic fins al 2003, dedicant-se a la recuperació de tradicions musicals i culturals de l’Alguer i de Sardenya.

Amb el grup Càlic ha enregistrat 4 discos:  Carrer del Mar 1984, Terres de Mar 1995,  Attinde 1998, La cançó catalana a  Sardenya 2002, participant a festivals internacionals  de musica tradicional en tota Europa i guanyant el premi Tenco per el folk al 1987.

Del 1982 al 1985, en col.laboració am Azienda Autonoma Turismo i Municipi, és promotor i director artistic de diverses iniciatives, entre les quals: Carraixali Alguerès, Festa dels focs de Sant Joan, Festa del teatre al carrer de Sant Miquel.

Al 1987 és laureat en Pedagogia a la Universitat de Sassari, amb una tesi de sociologia de la musica amb titol “La tradició musical de l’Alguer de la conquista catalana als mandolins napolitans”.

Des del 1990 escomença a composar musiques d’escena per obres de teatre i dansa en col.laboració amb  companyies sardes, corses i catalanes, entre les quals La petita compagnia de l’Alguer, U Teatrinu de Bastia, Caranas 101 i Teatro di Sardegna de Cagliari.

De la col.laboració amb el Teatro di Sardegna i l’actor Franco Noè neix al 1995 l’espectacle A la vora del mar, dedicat a la poesia i la cançó catalana del ‘900, representat en diversos festivals, entre los quals La notte dei poeti a Nora i el festival Volubilis a Meknès en Marroc al 2003.

Del 1993 al 1997, en col.laboració amb lo Municipi, és director artistic de les Festes dels focs de Sant Joan i de les Festes del teatre al carrer de Sant Miquel, ontì convida grups catalans com Gog i Magog, Artristras, Smart Manuche.

Al 2001 neix la col.laboració amb l’Ensemble Laborintus de Sassari, amb el qual produeix l’espectacle Le canzoni del maggio amb el disc omònim al 2003 i els concerts La ricotta i Io canto quando posso al 2012 i 2013.

Al 2003, acabada l’experiença de 22 anys amb el grup Càlic, se dedica a l’activitat de solista continuant a fer concerts i formant al 2004 una nova formació, el Rall trio, amb dos musics catalans: Josep Maria Cols i Andreu Ubach.

Amb aquest nou projecte publica dos discos editats per Temps Record a Barcelona: Tirant lo rall  al 2005 i Terrer meu al 2007.

Al 2007 és director artistic del projecte de recuperació de tota l’obra inèdita del cantautor i comediograf alguerés Pino Piras. Escomença a estudiar tot el repertori del prolific autor i en col.laboraració amb la companyia Teatro d’inverno de l’Alguer produeix los espectacles  Tots els animals predadors i Oh Alguer Alguer .

Amb la mateixa companyia Teatro d’inverno i el Spazio T de l'Alguer  produeix i musica en directe, des del 2010 al 2013, dos espectacles de teatre-cançó: Il Grigio i Mio fratello è figlio unico,  dedicats a les cançons dels dos cantautors italians Giorgio Gaber i Rino Gaetano.

A l’octubre 2008 és protagonista com a veu principal del projecte de l’Auditori de Barcelona "30 anys de Brel", concert  dedicat a la vida i les cançons de Jacques Brel, mort al 1978. Amb el conjunt de l’Auditori, sota la direcció de Eduard Iniesta, interpreta totes les cançons en llengua francesa fent una gira a Catalunya fins al 2009.

Al 2010 publica el disc Un home del paìs, dedicat a les cançons de Pino Piras, en lo qual cura la execució i tots els arranjaments. Amb aqueix projecte, escomença una gira presentant el concert a Catalunya, França i Italia, fins a guanyar el primer premi al Festival Suns de Udine al 2012 i participant a la final europea del festival Liet 2012 a Gijon, Asturies.

Al 2015 publica el nou disc Altres Paraules amb la discogràfica Picap de Barcelona.  

Al 2017 és director artìstic a l'Alguer del projecte de llibre-disc Mans Manetes, en col.laboració amb Plataforma per la Llengua.

Al 2020 produeix el nou disc Mirau quer sem anant i mirant, dedicat a Cançons de festa, sàtira i taverna de l'Alguer. 

Al 2022 produeix el segon volum del album Mirau quer sem anant i mirant.

Les sues cançons estan publicades en diverses compilacions internacionals, amb edicions com Folk Roots, Putumayo World Music, Harmonia Mundi, Sons, Enderrock.

Ha publicat 8 discos i participat a festivals internacionals de musica etnica en tota Europa.  

La música de Claudio Gabriel Sanna és inseparable de l'Alguer i és com la sua ciutat: única i original, popular i refinada, hibrida barreja secular de cultura sarda, italiana i catalana, enriquida de totes les influencies i contaminacions que ha pogut rebre aquesta ciutat de la mar Mediterrània.

Al taller del gràfic Carles Llull

Carrer Princesa 15 Barcelona any 2007

30 anys de Jacques Brel 

         Auditori de Barcelona  9 de octubre 2008

 

bottom of page